tiistai 17. syyskuuta 2013

Victor Hugo - Kurjat I (Fantine)

Suomentanut: Vihtori Lehtonen
Sivumäärä: (254+220) 474
Painos ja vuosi: 1.painos - 1927


Nahkaiset ajan patinoimat selykset ja antiikin tuoksu. Olen  ottanut aikoja sitten tavoitteekseni lukea tämän Victor Hugon Kurjat -sarjan lyhentämättömänä laitoksena. Tämähän käsitää viisi kirjaa ja melkoisen määrän sivuja. Piti turvautua paikallisen suurkirjaston varastoon, josta löytyivät nämä vuodesta 1927 alkavat painokset. Yritin katsella uudempiakin painoksia, mutta ovat kaikki typistettyjä. Viime aikoina ovat alkaneet tehdä näistä teatteria ja musikaaleja enemmänkin, joten ovat käyneet suositummaksi. Tämä "Köyhien evankeliumi" on kestänyt yllättävän hyvin ajan hammasta ja ihan kuten sarjan alussa V. A. Koskenniemi kertoo lainkaan väheksymättä Kurjien arvosta ja taustoista - ymmärtää sen että kädessä on yksi maailman kirjallisuuden klassikoista. Victor Hugo on ollut omalle ajalleen tarkka silmäinen ja vaistoinen kertoja. Hänen yhteiskuntaa ja sosiaalisia kuvioita ruotivat kirjoituksensa omaavat terävää kritiikkiä ja oivaltavaa, jopa surumielistäkin kerrontaa. Kaikki paha saa ansaitun huomion ja siihen pureudutaan huolellisesti ja hätäilemättä. Maailmassa on ollut siis muitakin köyhien ystäviä kuin Tuomari Nurmio. Nautin siis jo lähtökohtaisesti tästä kirjasarjasta.

Ensimmäinen kirja Fantine aloittaa Kurjat -sarjan n. vuodesta 1815. Kirjassa keskitytän muutaman henkilön elämään ja heidän kohtaloihin. Alkakjaisiksi piispa Herra Myriel tutustuttaa lukijan laupeuden töihin, joihin edes nykypäivänä ei monellakaan ole potentiaalia. Hänen pyyteettömyytensä, avuliaisuutensa  ja halu asua askeettisesti hakee vertaistaan. Tämä tietysti herättää pahaa verta raharikkaiden keskuudessa ja ei ole omiaan herättämään paremman kansanosan luottamusta. Kun kuvioihin astuu ilmeisesti tarinan tärkein henkilö Jean Valjean, alkavat teemat rakentua ja hahmottua. Kaleeriorjaksi tuomittu Valjean vapautuu pitkän ajan kuluttua, kärsittyään tuomionsa vähäpätöisestä näpistysvarkaudesta ja karkuyrityksistä. Koska hänen sosiaalinen asema on jo alun perinkin alhainen, kohdellaan häntä oikeuslaitoksessa ankarimman kautta. Ei tarvitse paljon ponnistella, että oivaltaa Kurjien yhteiskunnan rikollistavan vaikutuksen. Nepotismi ja epätasa-arvo nakertaa kehittymässä olevan ranskalaisen yhteiskunnan uskottavuutta ja antaa eliitistä raakalaismaisen riistoporvarikuvan. Pystyykö Valjean palaamaan kaikesta huolimatta tasapainoiseksi kansalaiseksi?

Tarinan vuodet vierivät - nuori liberaalia elämää viettävä kaunis kultakutri Fantine tekee kohtalokkaan siirron ja epäonnistuu. Hän tulee siis raskaaksi miehelle, joka osoittautuu vastuuttomaksi heittiöksi. Tästä kehkeytyy draama jossa ei juuri positiivisia vivahteita esiinny. Jos Fantine on esimerkkinä sielunsa puhtaudesta, katumuksesta ja lopulta myös epäitsekkyydestä, niin joutuu hän vastaavasti häikäilemättömien nousukkaiden uhriksi. Niinpä kaikista suurin kärsijä on pienin ja heikoin.

Victor Hugo kertoo näkökulman oman aikansa yhteiskunnallisista epäkohdista. Ja kuinkas muuten.. ei se kovin kauaksi jää nykyajan ilmiöistä. Hyvä antaa vähästä ja paha ei anna paljostakaan. Lopulta ahneus ja kateus on vallitseva ja potentti ilmiö. Ainakin tämä ensimmäinen kirja on varsin pessimistinen, mutta toisaalta kannustaa lukemaan ja uskomaan. Vääryys ynnä uhkakuvat joita kirjassa tarjotaan ovat hieman karrikoituja ja mustavalkoisia, mutta toisaalta ne luovat tarinaan mielenkiitoisen ja vankan pohjan. Jatkan siis myönteisissä merkeissä Kurjien toiseen osaan.

2 kommenttia:

  1. Varasin kirjastosta Victor Hugon Kurjat, kun elokuviin oli tulossa uutuusleffa kirjasta. Sain sellaisen yli 10cm paksun pokkarin, jonka teksti oli minimaalista. Mutta lukeminen kannatti. Yhtään sivua en hypännyt yli. Vanha kirja ja sanoisinko, että todella elävää tekstiä. Elokuva oli myös miun maun mukkaan tehty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Luin tosiaan tämän lyhentämättömän sarjan ja täytyy sanoa että ei tarvinnut pettyä. Näitä ei välttämättä löydä joka paikasta, itsekin nämä lainasin paikallisen kirjaston varastosta.

      Poista