keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Robin Cook - Myrkky


Suomentanut: Jorma-Veikko Sappinen
Sivumäärä: 391
Painos ja vuosi: 1.painos - 1999



Tutkimusmatkalla katalaan maailmaan. Robin Cook on viihdyttänyt meitä lääketieteellisillä trillereillä jo vuosikymmenien ajan. Hän on itsekin lääkäri, joten tietynlaiset pohjatiedot ovat kunnossa ja kirjoittamisen taito on vuosien saatossa ollut mielestäni paranemaan päin. Olen lukenut Cookin kirjoja useita ja omaan eräänlaisen taustan tuotannon arviointiin.
Myrkky on kirjoitettu viimevuosituhannen lopulla ja on sinänsä hyvin mielenkiintoinen tarina. Sydänkirurgi Kim Reggisin lapsi sairastuu vakavasti ja joutuu pelottavaan taisteluun vakavaa infektiota vastaan. Taudin syy on jo alunpitäen oivallettavissa, mutta eteneminen jatkuu jännitystä ylläpitävänä ja miltei shokeeraavana. Sairaalamaailma tulee tässäkin romaanissa hyvin tutuksi, miltei kaikkine lieveilmiöineen. Loppupuolellakin onnistutaan vielä hieman yllättämään ja mielenkiinto säilyy hyvin.

Kirjailijan aihe kuten usein aiemmin on jokin sairaus ja tätä käsitellään hyvin autenttisesti ja faktapohjalta. Lisäksi siinä arvostellaan terveydenhuollon tilaa Amerikassa ja annetaan perspektiiviä hyväveliverkostoihin, jotka ovat ja elävät vahvana unelmien ihmemaassa. Toisaalta on hyvin oivaltavaa kirjoittaa kertaantuvasta epäonnesta, joka ylllättävän usein seuraa lääketieteen ja hoitotyön ammattilaista itseään. Myrkky on yhteiskuntakriittisyydessään ihan omaa luokkaansa, eikä nyt heti tule toista yhtä kipakkaa kantaaottavaa viihteellistä kirjaa mieleen.

Sydänkirurgin ego ja narsistinen luonne ovat koetuksella ja tässä päästään jopa murtumispisteeseen asti. Sairauden aiheuttama menettämisenpelko ja ahdistus joka syntyy voimattomuudesta ovat hyvin koskettavia. Lapsen sairastelu on aina rankkaa ja mielestäni kirjassa on onnistuttu tämän asian kuvaamisessa hyvin. Monesti kamalat ja vaikeat asiat ajavat eroon ihmisiä toisistaan, niin fyysisesti kuin henkisesti. Toisaalta kriisin keskellä voi tapahtua myös ihmissuhteiden eheytymistä, ja tämä myös antaa syvyyttä kaiken muun psykologisen pohdinnan ohessa.

Hyvät puolet kirjassa ovat sujuva tarina ja uskottavuus, ei tullut missään vaiheessa epäilyksen häivää(vaikka kirja toki fiktiivinen onkin). Lisäksi saa hyvän käsityksen eräästä sairausryhmästä, ihan kuin lukisi suoraan potilastapausselostetta. Pidin myös rankasta, tosin terveestä kriitisyydestä terveydenhuollon yksityisämistä kohtaan. Rahalla tai sen puutteella on karmeita vaikutuksia, jotka koskevat loppupeleissä kaikkia ihmisiä, mutta erityisesti köyhempää väestöä. Oikeastaan tulee tunne että hyvin toimeentulevat häikeäilemättömät ihmiset pyörivät kuolevien ympärillä kuin raatokärpäset ja kuorivat voitot plakkariin, suuremmin muusta piittaamatta. Negatiivisia puolia en kirjasta suuremmin löytänyt, ehkä joku voi ajatella että Cookin tarinat toistavat itseään(täytyy myöntää että itsellänikin tämä kävi mielessä). Kirja on kelvollinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti