Pohjoisilla joulun taipaleilla vuonna 2012. |
Kirja-aittaan saapuu siis jo kolmas joulu. Uusia lukijoita on tänäkin vuonna tullut lisää useita ja olen ehkä itsekin ehtinyt lukemaan enemmän muita blogeja. Lukutavoitteeni jäivät kauaksi, mutta toisaalta pidin myös sairasteluni vuoksi ja ehkä muutenkin keväällä kolmen kuukauden blogiloman. Lukenut olen kuitenkin käytettävään aikaan nähden ahkerasti ja tietysti olen käynyt miltei viikottain kirjakaupuoilla, kartuttaen näin kasvavaa kirjahyllyäni. Itseasiassa kirjat vievät aika suuren osan kaappitilastakin. Myös vaimoni on lukemisten suurkuluttaja, kuten myös 6-vuotias tyttöni jolla on melkoinen määrä lastenkirjoja.
Tässä hiljattain liikkui blogeissa inspiraatiohaaste, jolloin itsekin aloin miettiä mitä blogeja luen ja mitkä inspiroivat itseäni. Seuraavassa muutamia satunnaisjärjestyksessä.
Kirjasähkökäyrä - erityisesti naiskirjailijoita ja lukemisia suurella sydämellä
Tarukirja - tavallisesti melko lyhyitä ja olennaiseen keskittyviä asiapitoisia kirjoituksia
Kirjan pauloissa - usein hyviä bloggauksia suomalaisista kirjoista
Jokken kirjanurkka - anlyyttisiä ja usein hyvinkin perusteellisia arvioita
P.S. Rakastan kirjoja - taisi olla ensimmäisiä blogeja joita aloin aktiivisesti lukea
Oksan hyllyltä - ahkeran lukijan blogi josta löytää usein mielenkiintoista luettavaa
Omppu / Reader why did I marry him? - myös ulkomaankielistä kiehtovaa luettavaa
Seuraan myös muitakin blogeja, kuten esim. Ullan Luetut kirjat, Pihin naisen elämää, Orfeuksen kääntöpiiri ja muutamia muitakin ajan sallimissa rajoissa.
Päätin mainita myös tulevista lukuhaasteista tai tavoitteista. Lisäksi ainakin alkuvuodelle sijoittuvasta teemakuukaudesta. Kadonnutta aikaa etsimässä lukusavotta on siis kesken ja tämän aion tulevan vuoden aikana suorittaa kunnialla lävitse. Täytyy myöntää että hetkittäin tämä kysyy kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, mutta odotin että kirjasarja olisi jopa haasteellisempi mitä ehkä olikaan. Lisäksi vaimoni haasteet, kuten Thomas Mannin Taikavuori on jotenkin odotellut itseään - kenties tulee luetuksi kesään mennessä. Uudeksi haasteeksi otan Leo Tolstoin Sota ja rauha -kirjasarjan, josta ensimmäisen osan luin ehkä reilut kymmenen vuotta sitten. Jäi tuolloin vaiheeseen raskaan sisällön ja valtavan sivumäärän vuoksi.
Koska seniorikirjailija Herman Wouk täyttää toukokuussa 100-vuotta jos luoja suo, niin päätin pyhittää kyseisen kuukauden Woukin teemakuukaudeksi. Eli toisinsanoen luen kuukauden ajan hänen suomennettua tuotantoaan. Kenties ehdin lukea vain 4-6 teosta koska ovat paksuja ja pitkiä kuin nälkävuosi. Valtaosa näistä käsittelee sotaa tai sota-aikaa ja useampi näistä on jaettuna kahteen kirjaan.
En viitsi laittaa tulevalle vuodelle mitään kirjamääriä tai sivumääriä tavoitteisiini, koska en niitä kuitenkaan ehdi saavuttaa. Jospa kuitenkin ehtisin tulevan vuoden kuluessa saavuttaa itselleni asettamani nobel-haasteen. Olen siitä paljon myöhässä, mutta toisaalta olen hakenut tässä samalla muitakin ulottuvuuksia lukemisiini. Saa nähdä jatkanko blogiani enää sen jälkeen, koska alun pitäen perustin sen tätä nobel-urakkaa silmällä pitäen.
Seuraavassa käyn lävitse kuluvan vuoden kirjalöytöjä. Olen kierrellyt paikallisia divareita, kierrätyksiä ja usein olen käynyt myös Punaisen Ristin Kontissa. Muutamia kirjoja olen ostanut yksityisiltä paikanpäällä, tai sitten tilannut netin kautta. Uudet kirjat olen hakenut kirjakaupoista, kuten suomalaisesta, akateemisesta tai Kirjakassista. Olen saanut myös muutamia itselleni erityisen tärkeitä kirjoja lahjaksi ja nyt myös pari voittanut arvonnoista.
Priimakuntoinen Kapteeni Alatriste -sarja. |
Jollain tavoin ehkä satumaisin onni kohtasi käydessäni hiljattain Kontissa ja miltei onnistuin nämä missaamaan. Olen löytänyt kuluvana vuonna useita Perez Reverten kirjoja ja sitä myötä kiinnostukseni on lisääntynyt kyseiseen kirjailijaan. Sain tämän Kapteeni Alatriste -sarjan pilkkahintaan kymmenellä eurolla. Kirjoja oli hädintuskin edes selailtu.
Lienevät joko epätavallisia löytöjä... ellei jopa harvinaisia. |
Tässä ohessa harvinaisia kirjoja tai ainakin hieman harvemmin nähtyjä. Ensimmäisenä rivissä J. Hollon suomentama ensipainos Anatole Francen Ystävän kirjasta v.1921. Kunto tyydyttävä koska selyksessä pientä irtautumaa. Toinen on etelästä tilaamani Werner Anttilan suomentama (ainoa suomennettu) painos Eyvind Johnsonin Älä katso taaksesi.. v. 1940. Kirja muuten hyvä kuntoinen, ainoa haitta on pottukellarin tuoksu. Kirja kuuluu Olofista kertovaan kronikkaan. Kolmantena on Tornion kierrätyskeskuksesta löytämäni Aukusti Simojoen suomentama Johannes V. Jenssenin Kuningas murtuu. Kirja on hyväkuntoinen ensimmäinen suomennettu painos vuodelta 1946 ja tuskinpa tuota kukaan on edes etsinyt saati lukenut. Viimeisenä rivissä priimakuntoinen Eija Palsbon suomentama William Heinesenin Musta pata vuodelta 1958. Ostin sen eräältä yksityishenkilöltä. Kirjasta ei ole olemassa kuin yksi painos. Kysyntää ei ilmeisesti suuremmin tähänkään kirjaan ole.
Piristävän oloinen englantilainen komediaraamattu. |
Tämänkin kirjan halusin mainita. Charles Dickensin Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit. Piristävältä vaikuttava värikäs ja paksu mestarillinen veijariromaani. Kirja siis alkuperäiskielisenä ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1837. Kontista tämänkin löysin parilla eurolla.
Yllättäviä ja mielenkiintoisia kirjoja. |
Tässä kolme yllättävää kirjaa. Ensimmäisenä rivissä vähemmän luettua venäläistä dystopiaa, eli Reino Tuokon suomentama Vasilijev & Gustsevin Maailma vuonna 2007. Painos vuodelta 1960. Toisena rivissä löytämäni Romain Rollandin Mestari Breugnon, joka on kirjailijalle epätyypillinen "hauska" kirja. Lopuksi vielä vaimolta hääpäivälahjaksi saamani Aldous Huxleyn utopia Saari, joka on näyttävä kirja.
Erast Fandorinin kaksi ensimmäistä osaa. |
Mielenkiintoisia ja toisenlaisia dekkareita ovat nämä Boris Akuninin kaksi ensimmäistä 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvaa kertomusta. Kuuluvat Erast Fandorinin tutkimuksiin. Harvemmin tulee löydettyä ja kenties luettua venäläistä dekkarikirjallisuutta.
Kaikkien kirjojen ja sarjojen äiti ja miksei isäkin. Pitää ostaa kun halvalla löytää. |
Löysin viimekeväänä tämän loistavan ja täydellisen laitoksen Leo Tolstoin Sodasta ja rauhasta. Kirjat kuuluvat Suuret venäläiset kertojat -kirjasarjaan ja niiden suomentamisesta vastaa Esa Adrian. Pitää siis tulevan vuoden aikana nämäkin lukea.
Kirja-aitta ja MrRainfold kiittää kaikkia lukijoitaan kuluneesta vuodesta ja toivoo myös loistavaa ja onnellista tulevaa vuotta 2015. Toivottavsti löydämme kaikki mahtavia lukuelämyksiä myös ensivuonna. Vaikka olen netissä hieman erakon oloinen yksinäinen susi, arvostan silti ystävyyttä ja yhteisiä kiinnostuksenkohteita ja asioita. Todellisuudessa olen hyvin sosiaalinen ja joudun tätä paljon työssäni toteuttamaan. Ehkä siksi täällä virtuaalimaailmassa olen hieman "näkymättömämpi".
Ranta - hetki - ystäväni
Ja siellä rannalla meitä oli monta
tänään, menneisyydessä ja tulevaisuudessa
iloinen puheen sorina ja naurun pärske
yritin pidättää ja pysähtyä kuulemaan
ja sanomaan kuinka teistä pidänkään
menneisyys tarjosi kaipauksen
tämä hetki seurueemme historian
tulevaisuus tuntemattomat pyhimykset
jos sellaiseksi kykenen muttumaan
kylvettyäni hetken heidän kanssaan vedessä
mihin terassin laudat päättyvät
alkaa siitä sileä santa
ja päättymätön utuinen ranta
miksi se unenomaiseksi on muuttunut?
ja kuljettanut minut pois siitä
mihin oli se kaipaus.
Hyvää joulunaikaa myös tänne!
VastaaPoistaSuhteellisen vähän blogeissa luetaan nobel-kirjallisuutta ja kun itse olen myös ottanut tavoitteeksi lukea pikku hiljaa nobel -kirjailijoiden teoksia, olen saanut täältä paljon hyviä lukuvinkkejä :)
Kiitokset kommentista. Olet yksi ensimmäisiä lukijoitani ja usein käyn myös sinun blogissasi. Olen myös huomannut Nobel-postauksiasi ja usein samansuuntaisia havaintoja kirjoista joita olen itsekin lukenut.
PoistaMielenkiintoisia suunnitelmia :)
VastaaPoistaHyvää joulun aikaa ja bloggausvuotta 2015.
Kiitos Jokke!
PoistaKiinnostavia löytöjä. Hyvää tulevaa vuotta sinulle.
VastaaPoistaKiitoksia kommentista. Tervetuloa myös blogini lukijaksi.
PoistaHieno pohjoinen kuva! Leppoisaa ja ehkä lukuisaakin joulun aikaa Kirja-aittaan.
VastaaPoistaKiitos blogini mainitsemisesta. Sinulla on usein niin harvinaisia kirjoja täällä, että ihan uteliaisuuttanikin käyn aitassa kurkistamassa, mitä uutta on löytynyt. Niinkuin nuo nytkin esittelemäsi kirjat, monta on, joista en ole kuullutkaan.Akuninit olen kyllä lukenut ja samoin Sodan ja rauhan ensimmäisen kirjan. Ja miettinyt, että joko olisi aika tarttua koko sarjaan, mutta katsotaan, tapahtuuko se tulevana vuonna.
Kiitoksia kommenteista. Lukeminen jatkuu ja sehän se on tärkeintä kaikille löytyy mielenkiintoista luettavaa.
PoistaHui mitä löytöjä. Meidän kirjastossa oli pari hyllyllistä kirjoja euron kappalehintaan. Yritin ehdottaa, että toisivat minulle hyllyineen päivineen kaikki euron kirjat. Yhdeksän jaksoin kantaa kotia ;)
VastaaPoistaKiitos kaunis kauniista sanoista, yritän kyllä lukea niitä miesten kirjojakin ja mies ei muuta luekaan kuin miesten kirjoja. Hyvä yhteinen harrastus.
Oikein sydämellistä Joulun aikaa!
Kiitokset kommenteista. Itsekin odottelen mitähän kirjoja saan tänä jouluna. Oma lukupiirini ja kiinnostukseni on lisääntynyt kun olen lukenut kirjavinkkejä. Meillä myös vaimoni lukee ja näinollen on yhteinen harrastus.
PoistaToivon nobel-haasteellesi hidasta etenemistä, sillä on todella harmi, jos blogisi lopettaa. :) Mukavaa, että olet innostunut Perez-Revertestä. Hänen kirjojaan ei liikaa näy kirjablogeissa, joten esim. Alatristeista olisi kiva lukea juttuja. Yhdeksättä porttia suosittelen myös. Siinä ollaan Kolmen muskettisoturin tunnelmissa.
VastaaPoistaKiitokset kiitoksista :) ja hyvää joulun aikaa!
Kiitos kommentista. Onhan tämä blogikirjoittaminen muodostunut jo jonkinlaiseksi tavaksi ja mukava että joku joskus näitä lukeekin. Tosiaan keväällä luin sen Yhdeksännen portin ja pidin siitä kyllä. Vaimoni houkutteli Perez Reverten pariin ja aion niitä lukea vastakin. Muutenkin nämä latinojutut ovat alkaneet enemmän kiinnostaa. Näkyy olevan lisäksi hyllyssä, Etelän kuningatar, Merikartta, Flaamilainen taulu ja sitten se Yhdeksäs portti.
PoistaKiitokset maininnasta. Tunnistan tuosta hyvin itseni.
VastaaPoistaMielenkiintoisia kirjalöytöjä. Mestari Breugnon on minunkin hyllyssäni ja olen sen toki lukenut. Sodan ja rauhan olen lukenut pariinkin kertaan. Seuraan kiinnostuneena etenemistäsi Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan parissa. Siihen en ole vielä tutustunut. Taikavuoresta en pitänyt, mutta ehkäpä sinä pidät.
Hyvää joulun aikaa sinulle!
Kiitos. Lukuisat lukemiset odottavat siis ensivuonnakin.
Poista