maanantai 13. lokakuuta 2014

Marcel Proust - Kadonnutta aikaa etsimässä osa III Rouva Swannin ympärillä

Suomentanut: Inkeri Tuomikoski
Sivumäärä: 286
Kustantaja: Otava
Painos ja vuosi: 1.painos - 1979


Taiteellista ja saivartelevaa ranskalaista rakkautta. Olen päässyt tässä Marcel Proust luku-urakassa jo Kadonnutta aikaa etsimässä sarjan kolmanteen kirjaan Kukkaan puhkeavien tyttöjen varjossa 1. Rouva Swannin ympärillä (melkoinen sanahirviö). Nämä Proustin kirjat tähän mennessä eivät ole saaneet aikaan suuria riemun kiljahduksia, joskin ne ovat kieltämättä kehittäneet keskittymiskykyä ja luetun ymmärtämistä. Tämä kirjasarjan kolmas jakso suomennettiin vasta vuonna 1979, joten eipä tälläkään taidekirjalla ole mitään kiirettä ollut saapua (epäkaupallisuudessaan) Suomen markkinoille.

Tarina käynnistyy kertojan diplomaatti-isän hyväksyessä tämän kirjailijan uravalinnan, johon isä aiemmin on suhtautunut nihkeästi. Jotenkin tuntuu siltä että ilo saavutettuun päämäärään on suhteellisen vaatimaton, koska ilmeisesti pojan luomisvoimaa torppaa sydämen asiat ja rakkaus. Poika alkaa pikkuhiljaa päästä Swannien suosioon ja niinpä hänelle järjestyy myös mahdollisuus aloittaa vierailut Swannien talossa. Kertoja on siis tulisesti rakastunut (tai ainakin luulee niin) Swannien tyttäreen Gilbertteen, joka vaikuttaa lähinnä leikkivän kertojan kanssa. Koska nämä ylhäistäkin vieraskuntaa pursuilevat kohtaamiset alkavat Gilberteä lähinnä kyllästyttää, alkaa hän käyttäytyä halpamaisesti tai ainakin väheksyvästi kertojaa (poikaa) kohtaan. 

Huvittava kurjositeetti on tämä omituinen ja hieman epäselväkin kirjailija Bergotte, josta ei saa selvää onko hän kuuluisa tai ylipäätään hyvä kirjailija. Ainakin häneen suhtaudutaan hyvin ristiriitaisesti. Kertoja itse ei ainakaan osaa katsoa Bergottea ylöspäin, vaikka useat muut (ainakin näennäisesti) tekevät niin. Muutenkin tapaamisilla kohtaavat merkittävät ja jopa kuninkaalliset henkilöt, joihin kertojalla on etuoikeus tutustua.

Nämä estetiikkaa pursuilevat tajunnan virtaukset ovatkin kirjan keskeinen ja kantava voima. Proust leikittelee taas kertojan mielenmaisemissa, joissa risteilevät rakkauden tunteet, ylpeys, jahkailu, haikailu ja moni muu asia. Itselleni kertoja antaa lähinnä pöljän vaikutelman, kuinka saivartelulla ja tyhjän itkemisellä hän lyö vain päätään seinään. Toisaalta näitä viekkaastikin käsiteltyjä itsensä tutukiskelutilanteita on ehkä jopa huvittavaa lukea, ja kaiken lisäksi näissä paljastuu rakkauden patologia (sikäli kun kyseinen suhde on alun alkaenkin tuhoon tuomittu). Kun kertojan mieli ja itsetunto on nujerrettu (toisin kun hän itse luulee), alkaa jo seuraavan vaiheen alustus ja suunnittelu - eli haikailut lorvailumatkalle Balbeciin.

 
Jopa ärsyttävyyteen asti tutuksi tuleva näkymä kirjan sivuille, koko tekstissä ei yhtään ilmaa (kappalejakoa).


Rouva Swannin ympärillä on kuten aiemmatkin kirjat, yhtä puuduttava ja "vähän edistyvä". Tuntuu siltä, ettei tarina etene millään ja aihemaailmaltaankin tämä osa on jotenkin turruttava. Jos edellisissä jaksoissa oli muutamia kappaleen vaihtoja ja jopa lukukin, niin tämä on totaalisen yhtäjaksoinen. Erikoinen tapa Proustilla tehdä tarinan lauseista ja sisällöstä kompleksinen. Jotenkin vaikuittaa siltä että lukuelämyksen vaikeus on kirjan itsetarkoitus. Jos näihin haasteisiin tahtoo tarttua, niin kaipa näistä jotain jää käteenkin. Pitänee siirtyä loppuvuoden aikana jatko-osiin.

4 kommenttia:

  1. En ole itse päässyt vielä Proustiin asti, meinasin ostaa toisen osan alennusmyynnistä, mutta päätin odottaa ensimmäistä osaa. Sitä en ole etsinyt kovinkaan tarmokkaasti. Rimakauhua on ilmassa. Tämän bloggauksen luettuani ennakkoaavistus kirjojen sisällöstä säilyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä ei tahdo löytyä mistään. Yhden version tuosta ensimmäisestä kirjasta kerran näin Kontissa, mutta en sitä ostanut koska jos nyt aion lukea nämä, niin täytyy turvautua tähän ehjään "Seitsentähdet" Otavan sarjaan. Kyllä tämä on melko pitkäveteistä luettavaa. Pitää rytmitellä ja annostella näitä hissukseen.

      Poista
  2. Hieno savutus. Aion saada tuon sarjan luettua, olen asennoitunut lukutakkuihin. Minun on pakko saada luettua ensi vuonna osa 1. Nuo eivät liiku. Olisin valmis ostamaan. Ja haluan tuossa Seitsentähdet sarjassa. Minulla on outoja pakkoja. En omista Kafkan oikeusjuttua, haluan sen. Minun on saatava se Seitsentähdet asussa. En huolinut äskettäin Saatana saapuu Moskovaa, kun ei ollut kissaa kannessa tai olkapäällä. Fiksua. Voin ihan hyvin odottaa, kun olen kirjat lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Eipä nuo ole keveimmästä päästä lukemistoa, mutta ihan menettelee. Itse jouduin tyytymään saatana saapuu Moskovaan pehmeäkantiseen versioon, kun en sitä mistään järkevään hintaan löytänyt.

      Poista