maanantai 18. helmikuuta 2013

Maurice Maeterlinck - Köyhäin aarteet

Suomentanut: F. E. Sillanpää
Sivumäärä: 208
Painos ja vuosi: 2.painos - 1921


Mainio Ruysbroek. Maurice Maeterlinckin Köyhäin aarteet jatkaa toisena ja samalla viimeisenä kirjana itselleni hänen tuotannossaan. Kirja on varhaisempaa tuotantoa 1890-luvulta ja hyvin saman tyyppinen kuin Haudattu temppeli. Kuten kuvastakin näkee ei kirja kovin kaksisessa kunnossa ole, mutta lukukelpoinen ja laadukkaampikin kuin edellinen.

Tämä kirja on koostettu lyhyehköistä kirjoituksista jotka koskettelevat hengellisyyttä, henkitieteitä ja jopa metafysiikkaa. Jotenkin teksteistä jäi sekavampi tunne kuin Haudatusta temppelistä. Osat ovat epämääräisemmin eritelty ja ne sulautuvat yhdeksi mössöksi. Mielenkiintoisin osa kirjaa käsittelee keskiaikaista mystikkoa John of Ruysbroeckia, joka pystyi tietämättään luomaan mm. Platonin kaltaisen filosofin oivalluksia. Maeterlinck ei pidä Ruysbroekin tekstejä kovin helppolukuisina, lähinnä siksi että ne käsittelevät asioita jotka ovat mysteerioita ja niissä etsitään vastauksia vaikeimman takaa. "Hän on yhtaikaa tiedoton kuin lapsi ja tietoinen kuin se joka on palannut kuolleista." Löytää oma erityinen kypsyys - kypsymättömän tekstin seasta.

Toisaalta Maeterlinck pohtii useiden muidenkin filosofien käsityksiä tiedosta joka on salattua tai mysteeriota. Tässäkin kirjassa ruoditaan henkisen temppelin puhtautta, hyvyyttä ja tragedian kokemusta. Plotinos, Emerson, Platon, Pascal ja Markus Aurelius - muutamia mainitakseni. Itselleni kuitenkin päällimmäisenä mieleen jäi Emanuel Swedenborg, ruotsalainen teologi ja mystikko. Tähän Maeterlinck nojaa ehkä eniten ja useimmissa kohdissa, lienee ollut suuri vaikutus kirjailijan tuotantoon. Eräs nimeltämainitsematon suomalainen "ei julkkis" älykkö on aikanaan menettänyt henkisen tasapainonsa Swedenborgin tekstien parissa(taisipa peräti suomentaa otteita kansaedustajille). Nämä koskivat ilmeisesti henkistä ja hengellistä selvännäkemistä. 

Mielestäni tämän kaltaista kirjallisuutta ei kannata jatkuvasti lukea, jos haluaa pysyä täysissä sielun voimissa. Saattaa laittaa liikkeelle tarpeettomiakin ajatuksia. Itse luin kirjan tietyllä varauksella ja ehkä jopa huvittuneisuudella. Onhan maailma noista päivistä paljon muuttunut, ainakin se on yksilölle huomattavasti laajentunut. Kannattaa lukea jos mystiikka ja filosofia kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti