perjantai 1. toukokuuta 2015

Kirja-aitta avaa Herman Wouk -kuukauden

Muutamia kirjoja hyllystäni. Poikkileikkaus Woukin suomennetusta tuotannosta.



Lupailin jo tuossa viimesyksynä lukevani Herman Woukin kirjallisuutta toukokuun ajan, jos kirjailijalegenda elää sata vuotiaaksi. Nyt näyttää siltä että hän elää, joten tartun siis tuumasta toimeen. On mielenkiintoista nähdä noteerataanko tätä mitenkään suomalaisissa tiedotusvälineissä, kun toukokuun 27. koittaa. Herman Wouk julkaisi esikoiskirjansa (harmi ettei ole suomennettu) The Man in the Trench Coat vuonna 1941, siis toisen maailmansodan aikana. Ja nyt pari vuotta sitten ilmestyi (niin ikään suomentamaton) The Lawgiwer, joka tarkoittaa sitä että kirjailija on julkaissut kahdeksalla vuosikymmenellä. Mielestäni varsin kunnioitettava saavutus. Stephen King julkaisi joitakin vuosia sitten novellin Herman Wouk is Still Alive, joten ilmeisesti amerikkalaiset itsekään eivät tiedä taiteilijan yhä elävän.

Ilmeisesti taiteilija Wouk on elämänsä varrella tullut fanaattisemmaksi juutalaiseksi ja ohjannut elämäänsä askeetisempaan suuntaan. Katselin tuossa hänen tuoreita kuviaan ja voin todeta hänet varsin hyvävoimaisen oloiseksi. Kirjailija on ainakin joskus aikanaan ollut hyvin arvostettu kotimaassaan. Hän on sotasankari ja palvellut maataan Tyynellämerellä toisen maailmansodan aikana. Hän valmistui Columbian yliopistosta jo 1930-luvun alkupuolella. Hän on saanut useita Yhdysvaltojen kansallisia kirjallisuupalkintoja, mukaan lukien Pulitzer-palkinnon kirjastaan Cainen kapina (The Caine Mutiny) vuonna 1952. Varmasti hänestä voisi kertoa paljonkin, mutta jos osaa englantia kannattaa tutustua netin kautta hänen historiaan ja tuotantoon.

Päätän siis lukea kuukauden Herman Woukin kirjoja ja kirjoittaa vielä jotain spesiaalia hänen syntymäpäivänään kuluvan kuukauden 27. päivänä. Kenties Kirja-aitan lukijoista löytyy sen verran uteliaita ja innokkaita lukijoita, että tarttuvat myös johonkin Woukin kirjoista. Hänen juutalais-uskonnollisia kirjoja ei ole suomennettu, mutta aihe ei ole niin kiinnostava että se minua suuremmin haittaa. Sen sijaan sota-aiheisia, suku- ja kehitysromaaneja on useitakin. Cainen kapinan aion lukea jo senkin vuoksi, että saan täydennettyä luettujen Pulitzer-kirjojen listaa.


Hei! Nyt tämän saa DVD-boksinakin.


Toivottavasti joku uusikin lukija löytäisi tämän vanhan herrasmiehen tuotannon. Siihen on vanhempi lukijapolvi tutustunut jo todennäköisesti myös television kautta 80-luvulla, jolloin esitettiin sarjaa Sodan tuulet. Yhtä kaikki aiheeseen voi tutustua monella tapaa. Kirja-aitta toivotaa aiheesta kiinnostuneille hyviä luku- tai katseluhetkiä Herman Woukin parissa. Joskus juhlitaan kuolleita 100 vuotiaita kirjailijoita, nyt elävää.

 Lopuksi lainaus Herman Woukin viralliselta kotisivulta.

"Fellow authors and (possibly dearer to my heart) readers:

My love of literature has also been my life work. Such a destiny has been a blessing far above my youthful imaginings.

To my fellow authors I would say simply: persevere. First and foremost, writing is a hell of a lot of work; and may give years to work that fails to please, as I have sometimes done. If you press on, and if you have the calling--nobody really knows that but you yourself--your hour may come. To all of you, the blessin of a very aged fellow worker.

To readers, all hail! May you be fruitful and multiply!"


                                               Herman Wouk
                                               Rancho Mirage writers Festival
                                               January 21, 2015

10 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta ja viisastuin jälleen. Sodan tuulien alun olen nähnyt, mutta en tiennytkään sen perustuvan kirjaan, vaikka olisihan se pitänyt arvata. Mikäli vain ahdin, niin voisin itsekin jonkun Woukin kirjan lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kannattaa tosiaan jos kiinnostaa niin joku lukaista. Tuo Sodan muisto löytyy myös ohuempina "osakirjoina", kuten Hyvästi huominen ja maailman palo. Olisikin kiva että nuoremmatkin lukijat löytävät näitä vanhojen partojen teoksia.

      Poista
  2. Kirjoituksiasi tulee olemaan mielenkiintoista seurata. Minäkään en ole lukenut Woukia, vaikka kuulunkin vanhempiin lukijoihin. Harkitsen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kannattaa kokeilla, koska esim. Karnevaalit (jota en ole vielä lukenut) on kaikesta päätellen melko seesteiseltä vaikuttava draamallinen kirja. Tosin taidat sillloin tällöin lukea myös sotakirjojakin.

      Poista
  3. Wouk alkoi kiinnostaa minuakin, mutta hänen kirjansa näyttävät olevan niin paksuja etten taida ehtiä niiden pariin toukokuun aikana. Luulen, että kokeilen jotain Woukilta mutta vasta kesäkuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. On totta että ovat melkein kaikki 600-900 sivua, jopa enemmän. Muutamia toki löytyy alle 400 sivuisena. Kannattaa tarkastaa kunhan ehtii ja jaksaa. Itsekin olen tyytyväinen jos ehdin neljä "pakettia" lukemaan.

      Poista
  4. Sodan tuulet on tuttu, seurasin sen. Manhattan lukematta. Sen löytää varmaan helpolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Uskon että Manhattan löytyy ja on jopa kiinnostavakin.

      Poista
  5. Taidanpa minäkin kunnioittaa kirjailijan pitkää ikää tarttumalla johonkin hänen teokseensa. Menestyksen hinta ja Marjorie voisivat olla esimerkiksi hyviä valintoja. Hyllystä tosin löytyy miehen teoksia valita asti, joten voihan sitä aina arvallakin pyöräyttää! Vaikka olen koko ikäni lukenut yhtä jos toistakin, enpä ole koskaan tullut ottaneeksi Woukin kirjaa käteeni lukumielessä, vaikka esimerkiksi Manhattan-kaksikkoa olen useampaan otteeseen käsissäni pyöritellyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Uskon että woukiin kannattaa tutustua.

      Poista