torstai 4. heinäkuuta 2013

Antti Hyry - Silta liikkuu

Kirjailija: Antti Hyry
Sivumäärä: 237
Painos ja vuosi: 1.painos - 1975


Sekoitus insinöörinörttäilyä ja sairastelua. Kirjailija Antti Hyry on merkittävä peräpohjalainen taiteilija, jonka tuotannosta on saatu nauttia jo miltei puolivuosisataa. Hän on saanut myös kirjallisuuden Finlandia-palkinnon Uuni -teoksestaan. Ajattelin tarttua tähän omasta hyllystä löytyvään Silta Liikkuu kirjaan.

Pauli on aikuisuuden kynnyksellä kun häntä alkaa vaivata omituiset ja pelottavat oireet. Poika joutuu Kemiin sairaalaan. Koska vaivan laatu ei selviä jatkuu matka Ouluun ja pian Helsinkiin. Nuoren miehen mielessä risteilee jos minkinlaisia ajatuksia. Ajatuksissaan hän turvautuu jumalaan ja käy läpi kriittisestikin asioita. Hän tekee sovinnon läheisten kanssa ja valmistautuu pahimpaan. Samalla hän tutustuu tekniikkaan ja rakenteelee hienoelektronisia vempaimia. Pauli ei ole aivan köyhimmistä perheistä lähtöisin koska hänellä on varaa ostella kalliita rakennussarjoja. Koska on neljäkymmentäluvun loppu, ei ylimääräistä rahaa pitäisi juurikaan olla. Eikä Pauli ole niin sairas etteikö hänen mieleensä juolahtaisi ajatella nuoria naisia. Oikeastaan tämä mielenkiinnon herääminen onkin osa toipumisprosessia. 

Kirjassa vilisee oivallisia ajankuvauksellisia asioita ja teksi on sopivan helppoa ja niukkasanaista. Mielenkiinto säilyy ja ja lisääntyy ensimmäisestä sivusta viimeiseen asti. Koska Antti Hyry on kotiseutukirjailija, saa hän tietysti siitä bonusta. En kuitenkaan heti keksi negatiivista sanottavaa, joten voin vain suositella kirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti