sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Mick Wall - Led Zeppelin (Jättiläisten aika)

Suomentanut: Petri Silas
Sivumäärä: 535
Kustantaja: Like
Painos ja vuosi: 1.painos - 2013


Kaikkien rockyhtyeiden lippulaiva. Mick Wall on englantilainen journalisti ja kirjailija, joka on erikoistunut näihin hevareiden ja rokkareiden elämänkertoihin. En ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan ja koska sain tämän Led Zeppelinin viimekesänä syntymäpäivälahjaksi, päätin lukea sen viimeinkin.

Heti kärkeen voin todeta että Led Zeppelin oli yksi poikavuosien tärkeimpiä innoittajia rockmusiikin pariin, eikä bändin kiilto ole suuresti himmentynyt vuosien saatossa. Ehkä Thin Lizzyn ja muutaman muun ohella kenties inspiroivin bändi koko planeetalla. Kuvassa ylhäällä ensimmäinen työkaluni joka on seurannut kaikki vuodet mukana.

Mick Wall on onnistunut kirjoittamaan loistavan bändikuvauksen. Ehkä suurin plussa on kirjan uskottavuus, koska missään vaiheessa ei narkkaus ja naiset mene överiksi. Ainakin itse uskon likipitäen kaiken mitä hän Zeppeliinistä kirjoittaa. Olen tietoinen monestakin kirjassa ilmenneestä seikasta, mutta esim. Jimmy Pagen okkultismijutut olivat itsellenikin jopa yllätys. Lisäksi numerotietoa on sopivasti ja ei näin ollen tuota ähkyä. Jos vertaan esim. Elviksen elämänkertaan, niin paljon helpompaa ja jäsennellympää tekstiä.

Näistä Rock-kirjoista ei ole helppo bloggailla, joten tyydyn toteamaan että jos pitää Rock'n rollista niin tämä kirja kannattaa lukea. Uskon että suomessakin on paljon bändin faneja, joten lukijoita riittää. Lopputeksteissä suomentaja on valaissut yhtyeen vierailua kulttuuritalolla vuonna 1970, jolloin paikalla on ollut miltei koko suomalaisen rockin eliitti. Omat suosikki biisit Zeppeliniltä ovat The Rover, Good times bad times, Down by the seaside ja Rock'n roll.  Itse harvoin luen näitä kirjoja. Useamminkin pitäisi.