maanantai 25. kesäkuuta 2012

Knut Hamsun - Mysteerioita


Suomentanut: Juhani Koskinen
Sivumäärä: 340
Painos ja vuosi: - 1974



Muukalainen saapuu kaupunkiin, hänen nimensä on Johan Nagel. Mies täynnä omituisuutta. Hänen viulukotelonsa on täynnä likaisia vaatteita ja rahaa yllin kyllin. Käytöksellään hän haasta useita kaupunkilaisia kohtaamaan heikkoutensa ja jumittuneet tapansa. Itse Nagel tekee kaikkensa itsensä nöyryyttmiseksi ja nolaamiseksi - kuitenkin tästä ilmiselvästi jotain hyötyen. Ovatko ihmiset kiinnostuneita patologisen oloisesta persoonasta?

Rakkauden pauloissa varattuun naiseen hän kokee ajan- ja paikantajun hämärtävää tunnetta, jota on vaikea korrektilla tavalla kanavoida. Lahjomista, omituista rahan kylvämistä ja lahjoittelua. Politiikka vilahtelee ohimennen eri keskusteluissa, ja antaa vaikutelman Nagelin jonkin asteisesta anarkiasta ja päämäärättömyydestä. Onko hän täysin kajahtanut mies, vai kokeeko hän jotain totaalista ja musertavaa "ulkopuolisuuden tunnetta" koko maailmaa kohtaan. Sanan sutkauttelua ja toisten ihmisten pompottelua - sitä hänen toimintansa on. Kuitenkin itselleni jäi yksi kysymys elämään, miksi?

Hamsunin kerronta on ajalleen epätyypillistä, raikasta ja tuoretta. Vaikka Knut Hamsun sittemin ryvettyi radikaalien ajatustensa vuoksi, ei Mysteerioita kirja anna mitään tuntuvia enteitä tulevista ajoista.

Kieltämättä kieliasu on haastava lukea, ja joitain asioita arvatenkin jää ymmärtämättä, silti kirja on lukemisen arvoinen. Jokin Hamsunin kirjassa viehätti, joten pitänee palata jossain vaiheessa hänen tuotantonsa pariin.